Kamuoyunda ‘9’uncu yargı paketi’ olarak bilinen ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk beş maddesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Kabul edilen maddelerle İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Buna göre, elektronik ortamda açık artırma suretiyle satışta teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve her halde 1000 Türk lirasından az olamayacak.
Açık artırmanın son 10 dakikasında yeni bir teklif verilirse açık artırma üç dakika uzatılacak. Uzama süresi içinde yeni bir teklif verilmesi halinde açık artırma süresi her yeni teklifin verilmesinden itibaren üç dakika uzatılacak. Son verilen ek süre içinde yeni bir teklif gelmezse mal en yüksek teklif verene satılacak. Uzama sürelerinin toplamı bir saati geçmeyecek. Bir saatlik süre Adalet Bakanlığı’nın kararıyla kısaltılabilecek, uzatılabilecek veya kaldırılabilecek ve bu kararlar bakanlığın resmi sitesinde duyurulacak.
Parasal sınırlarda yeniden değerleme oranında artırma yapılması sonucunda belirlenen sınırların 10 lirayı aşmayan kısımlarının dikkate alınmayacağı hükmü, 1000 lirayı aşmayan kısımların dikkate alınmayacağı şeklinde değiştirildi. Yeniden değerleme sonucu belirlenen parasal rakamın 1000 lirayı geçmeyen küsuratı dikkate alınmayacak.
Yargı paketinde kabul edilen diğer maddeler şöyle:
*İstinaf ve temyiz kanun yoluna başvuruda esas alınan parasal sınırda yeniden değerleme nedeniyle meydana gelen artış, bölge adliye mahkemesinin kaldırma veya Yargıtay’ın bozma kararları üzerine yeniden verilen kararlar hakkında uygulanmayacak, ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınır esas alınacak.
*Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu’nda da değişiklik yapılacak. Buna göre, adli yardım ödeneğinin barolar arasındaki dağıtımında, birden fazla baronun bulunduğu illerde, her 5 bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 30’u o ilde bulunan barolar arasında eşit olarak, kalanı ise o ilde levhaya kayıtlı toplam avukat sayısına bölündükten sonra elde edilen rakamın her baronun üye sayısına çarpımı sonucu elde edilecek puana göre dağıtılacak.
*Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda soru sorulacak alanlar arasına ‘milletlerarası hukuk’, ‘milletlerarası özel hukuk’, ‘genel kamu hukuku ve sosyal güvenlik hukuku’ eklenecek. İhtiyaç duyulursa bu alanlara, yönetmelikle yeni hukuk alanları eklenebilecek.
*Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak. Sınavlara yeni alanların eklenmesi ve sınavların yapılma şekli ile sınavlara ilişkin diğer hususlar Hakimler ve Savcılar Kurulu, Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Noterler Birliğinin görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.
*Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun’un tek hakimle çözümlenecek davalara ilişkin 7’nci maddesindeki parasal sınırlar; her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298’inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılmak suretiyle uygulanacak. Tek hakimle çözümlenecek davaların belirlenmesinde dava tarihindeki, miktar artırımı yapılan hallerdeyse artırımın yapıldığı tarihteki parasal sınır esas alınacak.