Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’nün son raporuna göre iklim krizi kontrol altına alınmazs ise, bu yüzyılda küresel gayri safi yurt içi hasılanın(GSYİH) üçte biri kaybedilebilir.
Son yapılan araştırmaya göre, iklim kriziyle mücadele için güçlü adımlar atmak, net sıfır emisyon politikalarını eleştirenlerin iddia ettiği gibi ülkelerin mali durumlarına zarar vermeyecek, bunun yerine ekonomik büyümelerini artıracak bir potansiyel taşıyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) BM Kalkınma Programı ile ortaklaşa hazırladığı rapora göre, sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda iddialı hedeflerin belirlenmesi ve bu hedeflere ulaşılmasını sağlayacak politikaların ortaya konması, önümüzdeki on yılın sonunda küresel büyümenin sürdürülebilirliği adına net bir kazanç sağlayacak.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) İcra Sekreteri Achim Steiner, Salı günü Berlin’de gerçekleşen konuşmada aşağıda ifadeleri kullandı:
“Şu anda elimizdeki en büyük kanıt, iklim geçişlerine yatırım yaptığımız takdirde gerilemediğimizdir. Aslında GSYİH büyümesinde mütevazı bir artış görüyoruz, bu ilk başta küçük görünebilir … ancak hızla büyüyecektir.”
Çin’in bu konudaki katkısı noktasında çarpıcı bir bulgu, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (Irena) Çarşamba günü yayınlanan verilerinde göze çarptı. Verilere göre geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerji kapasitesinde %15’lik rekor bir büyüme kaydedildi. Bu büyümenin neredeyse üçte ikisi, dünyanın yeşil enerji üretim merkezi olan Çin’den sağlandı.
Irena Genel Müdürü Francesco La Camera, “Her yıl tanık olduğumuz yenilenebilir enerji kaynaklarındaki sürekli büyüme, yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik olarak uygulanabilir ve kolayca devreye sokulabilir olduğunun kanıtıdır.” ifadelerini kullandı.
Ancak öte yandan fosil yakıtlar yatırım çekmeye devam ediyor. 2023 yılında küresel temiz enerji sektöründe yaklaşık 1,5 milyon yeni iş yaratılmasına rağmen fosil yakıt endüstrisinde de yaklaşık 1 milyon iş eklendiği çarpıcı bir başka veri olarak göze çarpıyor. (The Guardian)