Van’da, Van-Hakkari TTB şubesi önünde sağlık emekçileri, kendilerine yönelik yönetmeliği protesto etmek için 3 günlük iş bırakma eylemi sonunda basın açıklaması düzenlendi. Açıklama sonrası Bajar Haber’e konuşan KHK’lı sağlık emekçisi Fatma Arslan, “Müşteri garantili hastaneleri ticarethanelere çevirdiler” dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek-meslek örgütlerinin, birinci basamak sağlık hizmetlerinde mevcut sorunları çözmek bir yana yeni sorunlara yol açacak olan ve bu nedenle “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirilen yönetmelik değişikliğine karşı aile sağlığı merkezlerinde (ASM) başlattığı iş bırakma eylemleri 3. gününde. Grevlerinin 3.gününde ülke genelinde aynı anda basın açıklamaları düzenlendi. Van’da yapılan basın açıklamasını Van-Hakkari TTB şube başkanı Pr. Dr. Ahmet Koç okudu.
ASM’lerde iş bırakma ile ilgili, Van Hakkari tabip odası, Hekim Sen, Van Aile Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Van şubesi ortak basın açıklaması düzenledi. Van Tabip Odası binası önünde yapılan basın açıklamasına birçok Aile hekimi de katıldı. Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Koç basın metnini okuyarak talepleri sıraladı.
14 Ekim’de bakanlığın hazırlamakta olduğu Aile Hekimliği Performans ve ödeme Yönetmeliği’nin bu sorunlara çözüm olmayacağını, “sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi” olduğunu hem her kademeden bakanlık yetkililerine hem kamuoyuna duyurmuştuk. Yönetmeliğin eksik, hatalı yönlerini ve çözüm önerilerimizi bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde iletmiş ve 19 Ekim’de Ankara’da düzenlediğimiz mitingle taleplerimiz konusunda kararlılığımızı ifade etmiştik. Ancak bakanlık tüm uyarı, öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip bugün (1 Kasım) itibariyle yönetmeliği yürürlüğe soktu.
Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine; “Performans ve Ödeme Yönetmeliği” ile ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışması sorunların büyüklüğünün kavranamamış olduğunu göstermektedir. Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır. Bu yönetmelik ile çalışma koşullarının daha da eziyete dönüşecek” denilerek talepler sıralandı. sağlık alanında yaşanılacak sorunlar sıralandı;
1.KamusaI bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
2.HaIkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
3.KadroIu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.
4.AiIe hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
5.GeIire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.
“Bu yasa ne istediğini aile hekimlerine ne yapılması gerektiğini söylemeyen bir yasa”
Açıklamanın ardından Bajar Haber’e konuşan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen sağlık emekçisi Fatma Arslan yaptıkları eylem ile aile hekimlerinin çalışması hakkında çıkarılan saçma sapan bir yasa üzerine olduğunu ifade ederek Sağlık Bakanlığına şu eleştirilerde bulundu; “Bu yasa gerçekten ne istediğini yani aile hekimine ne yapılması gerektiğini bile net olarak söyleyemeyen bir yasa. Mesela şunu söyleyeyim 7 hasta Devlet Hastanesi’ne gitmesinden Aile Hekimliği sorumlu olacağı söyleniyor. Aile hekiminin parası kesilecek ama bu arada 6 ay boyunca Aile hekimini hasta gitmezse yine aile hekimi sorumlu. Sen müşteri garantili hastaneler açarsan ülkede burada hastalara yanında şu kadar doktora git ya da bu kadar doktora git diyemezsin! Müşteri garantili hastaneleri ticarethanelere çevirdiler sağlıkta değişen yönetmeliklerle görmeye başladılar insanlar müdahale edilmeye başladı.”
Halka Çağrı: Nasıl bir sağlık hizmeti aldığınızı sorgulayın!
Halkımızın alacağı sağlık hizmeti ile alakalı bu konuda bilinçli olması gerektiğine değinen Arslan, “Ben seslenmek istiyorum halkımıza özellikle nasıl bir sağlık hizmeti aldığınızı sorgulayın! Bakın yeni doğan çetesi denen bir şey çıkarıldı yeni Doğan’a bebekler öldürülmeye yakın getirildikten sonra yatırılan para kazanılmaya çalışıldı. Gerçekten korkunç bir tehlikeyle yüz yüzeyiz bunu en çok halkın irdelemesi gerekiyor ve halkın karşı çıkması gerekiyor” çağrısında bulundu.