CHP lideri Özgür Özel, Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 78 kişinin ölümüne yol açan yangının ardından hazırlanan bilirkişi ön raporuna ait olduğunu söylediği üç sayfayı X hesabından paylaştı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Özel’in paylaştığı belge için “hiçbir resmi niteliği olmayan korsan metin” dedi.
Özel’in paylaştığı belgelerde şu kişi, kurum ve kuruluşlar yangının sorumlusu olarak gösteriliyor:
- 1997 ve 99’da yapı kullanım izni veren kurumun ardılı olan Bolu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü,
- 2009’dan sonra ruhsat veren Bolu İl Özel İdaresi,
- Turizm İşletmesi Belgesi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı,
- Yapı sahibi olarak Grand Kartal Otel işletmesi,
- 2002’den sonra tadilat projelerinin sorumlusu mimar ve mühendisler, yükleniciler ve imalatçılar,
- 2002’den itibaren bakım ve denetimde görev alan müşavir, danışman, proje kontrol, denetim ve işletme yetkilileri.
Belgede kamera kayıtlarının incelendiği, yangının restorandaki bir elektrikli ızgarada 03:20 civarında başladığı ve ardından otelin ahşap dekorasyonu ve merdivenlerin baca vazifesi görmesi nedeniyle hızla yayıldığı aktarılıyor.
Özgür Özel “bu ön raporu hazırlayan heyete ve kamu görevlilerine baskı yapıldığı, raporun teslim alınmadığı, hatta bilirkişi heyetine görevden el çektirileceğine dair duyumlar alıyorum” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise bunun ardından X hesabından yaptığı paylaşımda, “yeni belge ve bulgular ile kamera görüntüleri çerçevesinde” yangın ve binaların yangından korunması hususunda uzmanlıkları bulunan bir bilirkişi heyeti görevlendirildiğini söyledi.
CHP lideri Özgür Özel ise 25 Ocak’ta İzmir’den yaptığı açıklamalarda bilirkişilere baskı yapıldığını öne sürdü:
“Bakanlık’tan bilirkişilere baskı geliyor. Bunu duyduğum anda Adalet Bakanı’nı aradım, İçişleri Bakanı’nı aradım. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nı aradım. Süreçle ilgili bütün bilgileri aktardım.
“Heyetin raporunu kamuoyuyla paylaştım. Bakan telefona çıkma yerine rapora korsan dedi. O rapor milletin malıdır. Rapor da korsan değil, tutanaklar var.”
Otel sahibi ve işletme müdürü dahil dokuz kişi tutuklandı
Yangın hakkında açılan soruşturma kapsamında aralarında Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun’un da bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı. Bunlardan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen dokuz kişi tutuklandı.
25 Ocak itibarıyla tutuklananlar, otel sahibi Halit Ergül, işletme müdürü olan damadı Emir Aras, otel müdürü Zeki Yılmaz, otelin muhasebe müdürü Kadir Özdemir, aşçı Faysal Yaver, elektrikçi Hüseyin Özer ve mutfak çalışanları Yusuf Karahanlı, Fidan Kurç ve Mehmet Gündüz.
İş güvenliği uzmanı E.K. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Gözaltına alınanlardan 4’ünün jandarmadaki işlemlerinin sürdüğü bildiriliyor.
Yangına dair soruşturmayı Bolu Cumhuriyet Başsavcısı, beş cumhuriyet savcısı ve yedi kişilik bilirkişi heyetiyle birlikte yürütüyor.
Yangın sonrasında, otelin yangın dayanıklılığına dair raporun nasıl verildiği tartışma konusu olmuştu.
Denetim sorumluluğu kimde?
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, otelin bulunduğu alanın Bolu Belediyesi sınırları içinde yer almadığını, yetkinin Turizm Bakanlığı’nda olduğunu söyledi.
Özcan, otele son olarak 2007 yılında Bolu Belediyesi tarafından yangına uygun olduğu yönünde bir rapor verildiğini, bu tarihten sonra böyle bir uygulama olmadığını söyledi.
Özcan, otelin belediyeye başvurusu sonucunda Aralık 2024’te bir denetim yapıldığını, denetimde yangın güvenliğine dair çok sayıda eksiklik tespit edildiğini, fakat otelin başvurusunu geri çekmesi sonucu belediyenin yasal olarak hiçbir şey yapamadığını, bundan birkaç gün sonra da otelin, bakanlık tarafından onaylanmış bir şirketten rapor aldığını iddia etti:
“Bakan 2024’te otelde denetim yapıldığını itiraf etti. O zaman soruyorum: Bu denetimlerin sonuçları nerede? Bu otelin güvenli olduğunu hangi raporla onayladınız?”
Bakanlığın bu felaketin faturasını Bolu Belediyesi’ne atmaya çalıştığını savunan Özcan, Bakan Ersoy’u istifaya davet etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yangının ilk gününde otelin 2021 ve 2024 yıllarında denetimlerinin yapıldığını ve yangın yeterlilik ruhsatlarının mevcut olduğunu aktardı.
Ersoy, düzenli kontrollerin itfaiye tarafından yapılması gerektiğini ve bugüne kadar kendilerine olumsuz bir durum aktarılmadığını söylemişti. (BBC News Türkçe)