Malatya’daki depremde yıkılan 60 binin üzerindeki bina molozlarının tamamı şehir mezarlığına 200 metre yakınındaki bir alana dökülüyor. Şehrin tamamının asbest tehlikesi altında olduğunu söyleyen, Malatya Çevre Platformu Sözcüsü Hasan Kaya, “Ancak molozları taşırken yoldan kalkan tozlar, asbestler ciddi anlamda insan sağlığını tehdit eden sıkıntılar doğurdu. Malatya’da henüz verimli bir sağlığa kavuşulamadı çünkü yıkımlar halen devam ediyor” dedi.
Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, resmi açıklamalara göre en az 53 bin kişinin ölümüne 100 binden fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçmesine karşın Malatya’da eğitimden sağlığa, barınmadan ekonomiye dair sorunlar giderilmedi.
Malatya’da depremden sonra ilk etapta Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinin molozlarını Mamurek (Beydağı) beldesine taşındı. Ancak halkın tepkisinin ardından Akçadağ, Doğanşehir, Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerindeki molozların tamamını şehir mezarlığına 200 metre yakınındaki alana dökülüyor.
Malatya Çevre Platformu Sözcüsü Hasan Kaya ile asbest tehlikesi yaratan molozların yaşam alanlarına yakın bölgelere dökülmesine ilişkin konuştuk.
“MOLOZLAR TAŞINIRKEN İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”
Malatya’da depremin ardından 60 binin üzerinde bina yıkıldığını ifade eden Hasan Kaya, “İlk etapta Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinin molozları Mamurek beldesine taşındı. Ancak halkın tepkisinin ardından Akçadağ, Doğanşehir, Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerindeki molozların tamamını şehir mezarlığına taşıdılar. Ancak molozları taşırken yoldan kalkan tozlar, asbestler ciddi anlamda insan sağlığını tehdit eden sıkıntılar doğurdu. Akçadağ’da iki bölgede molozlar bahçe ve yerleşim yerlerinin ortasına döktüler. Battalgazi’de ise Mamurek beldesine döktüler ve tepkilerin ardından molozları şehir mezarlığının 200 metre yakınındaki alanlara molozları döktüler. Molozlar açık kamyonlarda ve molozlar ıslatılmadan taşındığı için ciddi anlamda sağlık tehdit altındaydı ancak tepkilerimiz sonucunda artık sulanan molozlar kamyonlar brandayla kapatıldı” dedi.
“DEPREMİN ÜZERİNDEN 2 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN YIKIMLAR DEVAM EDİYOR“
Malatya’da depremin ardından geçen iki yılda halen yaraların sarılmadığını belirten Kaya, “Malatya’da evlerde çeşmeden su içebildiğimiz bir yerdi şimdi ise ayın belirli zamanlarda sular milli ve kırmızı renkli akıyor. Kayısı bahçeleri ve su kaynaklarının yanına molozlar taşındığı için o bölgelerde yapılan ölçümlerde de asbest değerinin yüksek olduğu tespit edildi. Malatya’da henüz verimli bir sağlığa kavuşulamadı çünkü yıkımlar halen devam ediyor. Depremin ikinci yılı olmasına rağmen molozları taşımak için her gün bir cadde kapatılıyor ve molozlar taşınırken de her yer toz içerisinde kalıyor ve insanlar ciddi anlamda etkileniyor. Bey Dağları’nı molozlar nedeniyle sis kaplamış durumda. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen yıkılan binaların sadece üçte biri yapıldı ancak yetkililer bize bir yıl içerisinde vatandaşları mağdur etmeden evlerini teslim edeceğiz demişlerdi” diye konuştu.
Kaynak PH