Amed Ekoloji Derneği’nden Leyla Çite, Hevsel Bahçeleri’nde düzenledikleri atölyelerle çocuklar için özgür öğrenme ortamı yaratmak istediklerini belirtti.
Amed Ekoloji Derneği’nin Çocuk Komisyonu ile Hayvan Hakları Komisyonu, doğaya dair farkındalık yaratmak amacıyla atölye çalışmalarına başladı. Bu kapsamda 27 Ekim’de Hevsel Bahçeleri’nde çocuklar için gezi programı düzenlendi. Dernek, 3 atölye daha yapmayı planlıyor. Atölyelerde çocuklara, doğayla barışçıl bir ilişki kurmanın önemi anlatılıyor. Yine ekolojik denge, bütünlüklü yaşam, doğal tarım, doğanın korunması gibi konular işleniyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak atölyelerde, çocuk bostanlarıyla çocuklar emek sürecine dahil edilecek. Çamur atölyeleri, resim etkinliği, doğa ürünlerinden sanat yaratımı gibi etkinlikler de düzenlenecek.
ÖZGÜR ÖĞRENME ORTAMI
Amed Ekoloji Derneği Çocuk Komisyonu üyesi Leyla Çite, atölyelerle çocuklara doğa ile nasıl iç içe yaşanabileceğini anlattıklarını ifade etti. Çite, evrendeki tüm canlılarla kurulan ilişkinin hiyerarşisiz olması gerektiğini, barış, adalet ve sevgiye dayalı bir ilişki biçimi olduğunu göstermek istediklerini belirtti. Çite, mevcut eğitim sisteminde bireyciliğin esas alındığı, rekabete dayalı ve komün anlayışında uzak bir anlayışın hakim olduğunu söyledi. Çite, “Doğada kimse kimseden üstün değil. Çocukların doğada özgür öğrenme ortamlarını deneyimlemesini istedik” diye kaydetti.
Tahrip edilen Hevsel Bahçeleri’nde atölye düzenlediklerini ifade eden Çite, “Hevsel, kentin oksijen kaynağı. Ancak şuan hem bir monokültür uygulanıyor hem de zaman zaman ağaç kesmeler yaşanıyor. Kafe işletmeleri ile şehrin orman varlığı bir şekilde tehdit ediliyor. Bu nedenle atölye düzenlemek ‘biz varız’ demek anlamına geliyor” dedi.
Çite, çocukların solucandan dahi korkar hale geldiğine işaret ederek, “Hayvanla kuracağı ilişkiyi şiddete dönüştürdüğü, doğaya yabancı olduğu, yiyecek sürecinin sofraya geliş aşamasını hiç bilmediği bir durum var. Bunları, markette bir anda yaratılan ürünler olarak hayal ettiği bir dönemdeyiz. O yüzden çocukları tekrar doğayla ilişkili hale getirmek bizler için önemli. Çocuk dediğimiz varlık doğal niteliğini henüz yitirmemiş, sisteme adapte olmamış bir varlık. Bu nedenle doğayla en çok uyumlanan bir varlık. O yüzden bilinç ve öğrenmenin çocuklardan başlaması bizler için çok değerli” şeklinde konuştu.
MASAL ATÖLYELERİ DÜZENLENECEK
Doğa tahribatını atölye çalışmalarında da gözlemlediklerini ifade den Çite, şunları söyledi: “Mesela çocuklarla birkaç saniye sessiz kalalım, etraftaki sesleri dinleyelim dedik. Hayvan sesleri, ağaçların sesleri de var ama çocuklar ağaç kesilirken çıkan testere seslerini duydu. Evet, bu da şahit olduğumuz gerçeklerden bir tanesi. Artık doğada doğanın yıkıma uğradığı sesleri duyabiliyoruz.”
Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî lehçelerinde masal atölyeleri de yapacaklarını ifade eden Çite, “Onun dışında toplumsal ekoloji perspektifiyle çocuklarla evrene dair düşünüp tartışabileceğimiz tartışma atölyeleri olacak. Çocuklarımız, gençlerimiz ve bizler daha çok birlikte düşünmeli, doğada olmalı, birlikte yeni yaşamı tartışmalı. Bütün yanlış ilişki biçimimizi tekrar gözden geçirmeliyiz. Özgür öğrenme ortamı daha çok artmalı, belki diğer kurumlar da bunları çoğaltır” ifadelerini kullandı. (MA)