Van’ın Muradiye ilçe belediyesi kent merkezini canlandırmak için Kültür Sokak projesini hayata geçiriyor. Proje, yerel esnafın görüşleri alınarak ortak yürütülüyor.
Kültür Sokak Proje görüşmeleri Eş Başkanların katılımıyla gerçekleşti. Görüşmelere katılım sağlayan Muradiye Belediyesi Eş Başkanlar Hediye Sayıner ve Barış Yılmaz Muradiye esnafına kültür sokak projesini anlatıp esnaflardan görüşlerini alarak ortak bir çalışma yürüttüler.
Muradiye Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Tarafından hazırlanan ‘Kültür Sokak Projesi’ slayt gösterimi ile Muradiye esnafına sunum yapıldı. Görüşmelere katılım sağlayan esnaflardan görüş ve öneriler dikkate alınarak projeye yeni eklemlenmeler yapılarak halk ile beraber hareket edildi. Kültür Sokak Projesi ile kent merkezinin çehresini değiştirip yeni cazibe merkezinin oluşturulması amaçlanıyor. Bu amaçlar ile Muradiye de yaşanan göçün önüne geçilerek istihdam alanları yaratılacak. Kent merkezinde sosyal yaşam alanları ve ekonomik faaliyet alanlarının artırılması ile kent merkezinin canlandırılması amaçlanmaktadır.
Öz kaynak kullanımı
Kültür Sokak projesiyle esnaf karşısına çıkan eş başkanlar, katılım sağlayan misafirlerden koordine hareket edip projenin amacına ulaşması için uzlaşı sağlanması gerektiği talebinde bulundular. Muradiye de yaşanan göçün önüne geçmek öncül görevi misyon edindiklerini ifade eden Eş Başkanlar sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik faaliyetlerini artırarak göçün önüne geçilebileceğini ve böylelikle Muradiye’nin öz kaynaklarının kullanımı ile çalışmaların nihai amacına ulaşacağı dile getirdiler. Göçün önüne geçmek amacıyla proje aşamasında olan diğer çalışmalar da görüşmelerde Muradiye esnafına aktarıldı.
Yapılacak proje ile ilgili bilgi veren Muradiye Belediye Eşbaşkanları Hediye Sayıner ile Barış Yılmaz, “Muradiye’ye turistik amaçla gelen ziyaretçilerini, Van-Muradiye’ye geliş gidiş yapan vatandaşların kent merkezinde vakit geçirmeleri için, yapılacak olan kültür sokak projesi ile bu amaca ulaşılacaktır. kent merkezinde sosyal aktivitelerin belli bir saatten sonra durağanlaşması ekonomik faaliyetlerin durağanlaşmasına neden olmaktadır. Bunun nedenlerinden biri de kent merkezinde cazibe merkezlerinin azlığından ve kent merkezinin çehresinin değişmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu eksikliklerden dolayı oluşan ekonomik faaliyetlerin az oluşu göçü oluşturmaktadır. Kültür sokak projesinin amacı bunları ortadan kaldırıp daha canlı bir kent merkezi oluşturmaktır.” dedi.
Muradiye esnafı, Belediyenin yapmış olduğu hizmet ve çalışmalarından dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler. Toplantı görüş-önerilerle son buldu.