AB Komisyonu ‘ormansızlaşmayı önleme’ yasasını 12 ay erteledi, yeşil gruplar öfkeli
Avrupa Komisyonu’nun çok tartışılan ormansızlaşma yasasını ertelemesi çevrecilerin tepkisine yol açarken, etkilenen işletmelerde rahatlamaya neden oldu.
Avrupa Komisyonu, ormansızlaşmayı önlemek için tasarlanan yeni yasanın 12 ay ertelendiğini açıkladı.
AB yasama organları tarafından 2022’de kabul edilen ve AB ülkeleri tarafından Haziran 2023’te benimsenen Ormanların Yok Edilmesini Önleme Yönetmeliği, tedarikçilerin soya, sığır eti, kahve, palmiye yağı, kauçuk, kakao, deri ve mobilya gibi ahşap ve türevleri gibi mallarının, yakın zamanda çiftlikler ve plantasyonlar için ormanları soyulmuş bölgelerden tedarik edilmediğini onaylamasını gerektiriyor.
30 Aralık’ta yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemeye uyulmaması durumunda üreticilerin AB pazarlarında satış yapmasına izin verilmeyecekti.
Erteleme kararına ilişkin Birlik’in ABD ve Brezilya da dahil olmak üzere iş dünyası ve tarım lobileri ile AB’nin önemli ticaret ortaklarının itirazlarına “boyun eğdiği” değerlendirmesi yapıldı.
Komisyon, şirketlere ve uygulayıcı makamlara dün kuralların uygulanmasını kolaylaştırmak için “ek açıklık” sağlayacak bir rehber yayımladığını duyurdu, ertelemenin “hiçbir şekilde yasanın amaçlarını veya özünü sorgulamadığını” belirtti.
AB yürütme organı, ilgili ülkelerin çoğuyla yapılacak “yoğun diyaloglar” sonucunda 30 Haziran 2025 tarihine kadar ek mevzuat önerecek.
Avrupa Parlamentosu Üyesi Pascal Canfin‘e (Fransa/Renew) göre erteleme, ormansızlaşma riski altında olan emtia üreten ülkelerin ve özellikle Brezilya ve Endonezya‘daki tarım işletme devlerinin “yoğun lobi faaliyetlerine” bağlanıyor.
Von der Leyen, testereyi kendisi de kullanabilirdi
Amazon’dan bir kuraklık ve ormansızlaşma manzarası: İnekler, toz ve duman…
‘Brezilya’da ormansızlaşma en geç iki yılda tarihi seviyelere düşebilir’
Amazon havzasındaki yasa dışı faaliyetler ormansızlaşma tehdidi yaratıyor
Ormansızlaşmayla mücadele ve doğayı koruma politikaları bir yılda iki katına çıktı
Ormansızlaşma artıyor: Her yıl İsviçre büyüklüğünde ormanlık alan yok oluyor
Kolombiya’da ormansızlaşma tarihsel olarak en düşük seviyeye ulaştı
Ormansızlaşmayla mücadele Yerli toplulukların güçlendirilmesiyle mümkün olacak
Dünyanın en büyük karbon yutağı olan Kongo Havzası’nda ormansızlaşma bir yılda yüzde beş arttı
Parlamento ikiye bölündü
Yasaya karşı, Komisyon Başkanı Von der Leyen’in de üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük grup olan muhafazakar Avrupa Halk Partisi (EPP), haziran ayındaki AB seçimlerinin hemen ardından erteleme için yoğun bir çaba başlatmıştı.
Parlamentonun Çevre Politikası Sorumlusu Alman Milletvekili Peter Liese, yönetmeliğin 30 Aralık 2024’te yürürlüğe girmesinin sorumsuz bir kaos yaratacağını öne sürdü: “Başvuru koşullarının çoğu net değil ve birçok üçüncü ülke haklı olarak şikayet ediyor. Örneğin Latin Amerika‘daki küçük çiftçilerin çok daha fazla desteğe ihtiyacı var ve bürokratik olmayan bir uygulama sağlamalıyız. ”
Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir de gecikmeyi memnuniyetle karşılayarak, Avrupa şirketlerine, işletmelere, üye ülkelere ve üretim ülkelerine “yeterince hazırlık yapmaları” için zaman tanınmasının büyük önem taşıdığını söyledi; ancak “yasanın içeriğinin dokunulmadan kalması gerektiğini” vurguladı.