Van Büyükşehir Belediyesi’nin bir süredir çalışmasını yürüttüğü “Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi” kadınların yoğun ilgisiyle açıldı. Açılışta bir konuşma yapan Eşbaşkan Neslihan Şedal, “Bugün kadınlar kurumlarını sahiplenmek amacıyla buradalar. Çünkü bizler bu kurumlarda tarihimizi yeniden yazacağız. Bu kurumlarla yaşamımızın özüne ulaşacağız” dedi.
Yaşamın tüm alanlarında kadını önceleyerek çalışmalarını sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi, kentte bir ilke daha imza atarak, “Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi” kurdu. Çoğunlukla kadın yazarların eserlerinin yer aldığı merkez, kadınların yoğun katılımıyla gerçekleşen bir törenle açıldı.
Tuşba Akköprü Mahallesi’ndeki Tuşba Kadın Parkı’ndaki bir komplekste kurulan merkezin açılışına, DEM Parti İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, DBP İl Eşbaşkanı Gönül Uzunay, Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, 13 belediyenin kadın eşbaşkanları, meclis üyeleri, Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, Van Kadın Platformu üyeleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Baro Kadın Merkezi’nden avukatlar, İnsan Hakları Derneği (İHD), STAR Kadın Derneği, Barış Anneleri, bağımsız aktivistlerin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
Merkez açılışı Kürtçe ve Türkçe yazılı tabelasında yer alan, Kürt kadın ve feminist yazarların fotoğraflarının yer almasıyla damga vururken, diğer tarafta ise yöresel kıyafetleriyle katılan kadınlar çektikleri halay ve söyledikleri klamları dikkatleri çekti. Büyükşehir Belediyesi U-17 Kadın Futbol Takımı’nın formalarıyla katıldığı açılışa renk katarken, erbane çalan kadınlar ise ritimleriyle coşkuyu yükseltti.
‘Kayyım politikalarına direneceğiz’
Çekilen halayların ardından merkez kapısının önünde uzanan mor kurdelenin önünde bir araya gelen kadınlara, beyaz tülbentli Barış Anneleri öncülük etti. Program katılımcılarından ilk sözü alan Barış Annesi Xecê Akdoğan, merkezin tüm kadınlara hayırlı olmasını diledi. Ardından konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, merkezin Vanlı kadınların dinlenebileceği ve kitap okurken çeşitli aktivitelerinden yararlanabileceği bir kompleks konumunda olmasının önemli olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz günlerde Bahçesaray Belediyesi’ne atanan kayyıma tepki gösteren Kurt, kayyım atanmasının kadın düşmanı politikalarla bağlantılı olduğunu söyleyerek, her koşulda kayyım politikalarına direneceklerini belirtti.
Ardından konuşan DBP İl Eşbaşkanı Gönül Uzunay’da, özelde kadın Eşbaşkanların belediyelerde yürüttüğü kadın çalışmalarından dolayı tebrik etti. Kayyım baskısına rağmen çalışmalarına her alanda sürdüren belediye eşbaşkanlarının yanında olduklarını kaydeden Uzunay, merkezin kadınların tarihi, kültürü, sanatı ve el emeğinin üretime dönüşmesine vesile olması temennisinde bulundu.
Ardından konuşan Van Miletvekili Gülcan Kaçmaz Sagyiğit, 8 yıldır atanan kayyımların kadın çalışmalarını hedef aldığını belirterek, Kürt kadının kazanımlarını hep birlikte korunması için mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
‘Ne olursa olsun çalışmalarımızı sürdüreceğiz’
Yerine kayyım atanan Bahçesaray Belediye Eşbaşkanı Nebahat Benek de söze, ilçede tüm imkansızlıklara rağmen birçok hizmet yapıldığını hatırlatarak, yıllardır ihmal edilen Bahçesaraylı kadınlara dönükte birçok projelerinin olduğuna vurgu yaptı. Kadınların kendi yönetimleriyle birlikte belediye binasını kullandıklarını ve yaşamın her alanında sayılarının giderek arttığını kaydeden Benek, atanan kayyımın Bahçesaraylıları temsil etmediğini belirterek, ne olursa olsun çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
‘Bu kurumlarda tarihimizi yeniden yazacağız’
Son olarak söz alan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, “Neslihan Başkan onurumuzdur” sloganları, alkış ve zılgıtlar eşliğinde konuşmasına başladı. “Asıl onurumuz olan sizlersiniz” diyen Şedal, katılan tüm kadınlara ve kadın kurumlarına teşekkür etti. Hükümetin kayyım politikalarına tepki gösteren Şedal, “Siz bizi baskıladığınızda sanıyorsunuz ki geri adım atacağız, evlerimizde oturacağız. Şuraya iyi bakın Nebahat başkanımız burada ve kadınlarla birlikte, mücadelesini sürdürüyor. Sizlerin sahiplenmesini tebrik ediyorum, kurumlarınıza teşekkür ediyorum. Bugün kadınlar kurumlarını sahiplenmek amacıyla buradalar. Çünkü bizler bu kurumlarda tarihimizi yeniden yazacağız. Bu kurumlarla yaşamımızın özüne ulaşacağız” dedi.
‘Kurumlarımız etrafında kenetlenelim’
Merkezin açılışı için hazırlanan davetiyelerin üzerindeki feminist yazar Virginia Woolf’un, “Kadının varlığına katlanamayan zihniyet, elbette onun yazmasına, okumasına, düşünmesine de karşıdır” sözüne vurgu yapan Şedal, şöyle devam etti: “Bizler de bu anlayışa karşı kurumlarımızı kuruyor, çalışmalarımızı yürütüyor, özgür, eşit ve demokratik bir yaşamı bu kurumlar vesilesiyle sahipleniyoruz. Yönetime ilk geldiğimiz günden beri söz verdiğimiz gibi; ‘Kentlerimizi, kadın kentleri yapacağız’ dedik. Bugün açılan kurumlarımız dolayısıyla da bu sözümüzü pratiğimizde de gösteriyoruz. Sizler de biliyorsunuz; erkek zihniyeti, kadın varlığına tahammül edemeyen akıl, kadınların yok olmasını isteyen zihniyet; ilk olarak kadın kazanımları, kadın kurumlarını kapatmaktır. Bizlerin daha önce açtıkları kadın kurumları kayyımların eliyle kapatılmıştı. Bizler de bu anlayışa karşı kurumlarımızı tek tek açıyoruz.” En büyük amacın barışın sağlanması olması gerektiğini söyleyen Şedal, kurumların her alanda sahiplenmesi dileğiyle merkezin tüm kadınlara hayırlı olmasını diledi.
Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle merkez alkış ve zılgıtlarla açıldı. Kadınlar merkez bünyesinde yer alan kütüphaneyi dolaştı.
Açılış sonrası kadınlara hazırlanan hijyen kitleri dağıtılırken, yöresel Keledoş yemeği ikram edildi. Ardından çekilen halaylarla açılış son buldu.